fbpx

Jyrin tarina

Olen viisilapsisen perheen nuorin. Lapsuus oli normaalia ja hyvää peruskouluaikaa. Perheen lisäksi tärkeitä asioita olivat kaverit, harrastukset ja koulu – samat asiat kuin omillakin tytöillä tänä päivänä. Asuimme Kimpisen kaupunginosassa ja urheilupaikat olivat aivan vieressä. Yleisurheilusta tuli sen myötä oma harrastus, kun kenttä oli vieressä. Pelasin myös jääpalloa Veiterän junioreissa muutaman talven.

Olin mansikkamaalla ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana ja torilla myymässä seuraavana kesänä.

Mansikanmyyntiä kauppatorilla 1979

Olin mansikkamaalla ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana ja torilla myymässä seuraavana kesänä.

Mansikanmyyntiä kauppatorilla 1979

Vanhempani olivat yrittäjiä. He pitivät työurallaan puutarhaa, tekivät tori-, halli- ja markkinakauppaa, pitivät mansikkamaata – ostivat ja myivät kaikenlaista. Lapsena oli itsestään selvää, että teemme töitä heti kun pystymme. Olin mansikkamaalla ensimmäisen kerran seitsemänvuotiaana ja torilla myymässä seuraavana kesänä. Meillä oli myös myyntipisteitä monissa tapahtumissa, joihin pääsin myymään. Vielä tänä päivänä asiakaspalvelu ja ihmisten kohtaaminen eri muodoissaan tuntuu mukavalta.

Lappeenrannan kauppatorilla 1980 humppapaita päällä

Eräs mieleenpainuva kokemus oli, kun olin lapsena Lappeenrannan legendaarisissa humppafestifaaleissa myymässä kolmena kesänä marjoja, lakritsia, humppapaitoja ym.

Festifaalien humppamaratonit onkin nähty elävänä. Vaikka ikää on tällä hetkellä ”vasta” 49, on Lappeenrannan torielämä tullut siten tutuksi yli 40-vuoden takaa.

Kävin ala-asteen Peltolan koulussa – yläasteen ja lukion Kimpisessä. Kokonaisuutena aika oli hyvää kaikin puolin. Hyvät kaverit ja harrastukset kantoivat arkea. Lappeenrannassa oli jo silloin mahdollisuuksia tehdä paljon asioita. Kirjasto, uimarannat, liikuntapaikat, monari ym. tulivat tutuiksi. 

Lukiossa yleisurheilu muuttui tavoitteellisemmaksi. Voitin 18-vuotiaiden Suomen mestaruuden kolmiloikassa. Tuntui, että maailma on avoinna. Toisaalta muutoksetkin tulivat äkkiä: Isäni kuoli yllättäen vuonna 1989. Olin silloin valmistumassa lukiosta. 1990-luvun alun lama oli juuri tulossa ja perheen kannalta hankalaan aikaan.

Keväthiihtoa Myllysaaren jäällä 15 vuotiaana

Keväthiihtoa Myllysaaren jäällä 15 vuotiaana

Käytännössä perheeltämme meni koko omaisuus. Pahimmillaan lähes 16 prosentin lainakorot ja perheen toisen leivän tuojan äkillinen menetys olivat mahdoton yhtälö. Nämä kokemukset ovat tuoneet tietyn varovaisuuden ja tarkkuuden talousajattelussa. Se näkyy osin myös politiikan harrastamisessa. Lainalla tehty kasvu ja riskinotto on aina perusteltava paremmin myös kuntataloudessa.

Pääsin lukion jälkeen Vaasan yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Olen kiitollinen Suomen opintotuki- ja opintolainajärjestelmästä. Se mahdollisti opintojen ja muun elämän yhdistämisen.

Valmistuin Vaasasta kauppatieteiden maisteriksi ja myöhemmin Joensuun yliopistosta kasvatustieteiden kandidaatiksi. Olin myös vaihto-opiskelijana Århusin kauppakorkeakoulussa Tanskassa ja Malagan yliopistossa Espanjassa. Työn ohessa olen opiskellut opettajan ammatilliset opinnot. Varusmiespalveluksen suoritin Vekarajärvellä.

Urheilussa parhaiksi saavutuksiksi tulivat miesten halli Suomen mestaruus kolmiloikassa, Kalevan kisojen kolmas sija ja neljä maaotteluedustusta

Perhe ja työ

Perheessämme on lisäkseni vaimo Noona ja kaksi kouluikäistä tyttöä sekä kaksi kissavanhusta. Isänä oleminen on elämäni tähtirooli tähän mennessä. Olen kiitollinen joka päivä, että saan olla lasteni isä. Arkinen asia, mutta kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Politiikkaan lähdin mukaan, koska olen aina halunnut vaikuttaa alueemme asioihin ja kehitykseen. Ennen sitä vaikutin ympäristööni lähinnä työni kautta. Toimin liiketalouden lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa Skinnarilan kampuksella. Opiskelijoiden kanssa työskentely on ollut elämää rikastuttava asia.

Perustimme ystäväni kanssa kahvila Kafiinan Lappeenrannan satamaan. vuonna 2005. Tällä hetkellä perheellämme on edelleen kesäyrittäjyyttä. Ostimme Kafiinan kokonaan perheellemme vuonna 2010 ja vaimoni on vetänyt sitä siitä lähtien. Meillä on tällä hetkellä myös marjojen myyntiä tavarataloissa ja muuta kesäyritystoimintaa. Työllistämme nykyisin noin 30 nuorta joka kesä. Se opettajien pitkistä kesälomista

Tällä hetkellä olen innostunut Lappeenrannan ”Green” hengessä muovin saastuttamisen vähentämisestä. Samalla myös ymmärrys Saimaan puhtaasta tilasta ja sen vaatimuksista on kirkastunut. Mikromuovien poistaminen luonnosta ja vesistöstä, sekä ratkaisujen muuttaminen liiketoiminnaksi on viime aikoina ollut osa työtäni ammattikorkeakoulussa. Perustin muovitietoisuutta lisäämään myös ”Mikromuovi ja puhdas vesi” Facebook sivuston. Sillä on tällä hetkellä yli 11.000 seuraajaa. Kyseessä ei ole vain muovin leviäminen luontoon tai ihmisiin ruoan kautta. Myös muoveissa olevat kemikaalit ovat uhka, johon pitää puuttua kaikkialla. Näiden ratkaisujen löytämisessä haluan päästä myös ammatillisesti pitkälle

Harrastuksia

Urheilusta harrastuksina on jäänyt säännöllinen liikunta. Tällä hetkellä käyn pitämässä hyppyharjoituksia kerran viikossa muutamalle lupaavalle urheilijalle. Olen ollut myös mm. Taidekoulu estradin hallituksessa, Lappeenrannan Yrittäjien hallituksessa kymmenen vuotta ja Lappeenrannan nuorkauppakamarissa sekä Lappeenrannan Kaupunkikeskusta ry:n hallituksessa.

Tapahtumia

Yksi harrastus on mielestäni jättänyt jäljen kaupunkiimme. Olen aina halunnut järjestää tapahtumia ja on hieno tunne, kun jokin tapahtuma onnistuu. Vuonna 1999 olin LUM:n ja LC Rajan mukana perustamassa Muikku ja Pottu kalamarkkinoita satamaan. Olin työryhmässä mukana ensimmäiset viisi vuotta. Lisäksi ideoimme ja toteutimme Sataman Valot tapahtuman Lappeenrantaan ensimmäisen kerran vuonna 2006 Ville Hyyryläisen, Hanna Hyvärisen ja vaimoni kanssa. Järjestimme sitä kolme vuotta, kunnes luovutimme tapahtuman taidekoulu Estradille. He ovat hienosti vaalineet tapahtumaa tähän päivään saakka.

Linnoituksen Yö-tapahtuma ja Muikku ja Pottu kalamarkkinat

Vuonna 2009 järjestin Linnoituksen Yö-tapahtuman, joka oli silloin Lappeenrannan 460-vuotisjuhlan päätapahtuma. Toivon, että Lappeenrantaan saataisiin vähintään vastaava iso tapahtuma kaupunkiimme myös tulevaisuudessa. Linnoituksen Yön jälkeen tuntui, että takki on tyhjä tapahtumien järjestämisessä ja pidinkin pitkän tauon tapahtumien kanssa. Toissa talvena innostuimme Arttu Muukkosen kanssa järjestämään Sataman iltatulet- tapahtuman. Sitä edeltävänä talvena järjestimme isolla porukalla Sataman suuren talvipäivän. Suosio tapahtumissa oli suuri. Toivottavasti Sataman iltatulet saa jatkoa heti, kun korona on ohi

Sataman iltatulet

Miksi kunnallispolitiikka?

Tahdon vaikuttaa alueemme kehittymiseen. Politiikassa olen ollut mukana 2000-luvulla lukuun ottamatta neljää vuotta ajanjaksona, jolloin ensimmäinen tyttömme syntyi. Tällöin halusin keskittyä kotiasioihin ja en lähtenyt ehdolle, kun lapsiperhe-elämä oli tuolloin uutta. Nyt olen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Olen ollut aiemmin mm. lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän puheenjohtaja, sekä opetus- ja liikuntalautakunnan jäsen. Kokemus on opettanut, että mitään ei tehdä yksinään vaan kaikki on yhteistyötä.

Elämä tuntuu todellakin ruuhkavuosilta tällä hetkellä, mutta ei haittaa. Täällä on hyvä elää, asua ja olla elämäntilanteesta riippumatta.

Elämä tuntuu todellakin ruuhkavuosilta tällä hetkellä, mutta ei haittaa. Täällä on hyvä elää, asua ja olla elämäntilanteesta riippumatta.

Kaupunginhallituksen Teams kokous korona-aikana

Kaupunginhallituksen Teams kokous korona-aikana

Tutustu vaaliteemoihini aluevaaleissa