Vuonna 2006 Lappeenrannan elinkeinoyhtiön Kari Niemelä otti yhteyttä Ville Hyyryläiseen ja minuun kaksi viikkoa ennen Lappeenrannan ulkoministerikokousta. Hän halusi ohjelmaa satamatorille syyskuun alkuun kokouspäivälle. Meille syntyi ajatus yhdistää sataman ainutlaatuinen miljöö ja iltavalot tapahtuman kantavaksi ideaksi.
Villen vanhemmilla oli yritys – Musiikki Hyyryläinen. Saimme sieltä valonheittimiä, äänentoistolaitteita ja värikalvoja. Kaupunki myönsi tapahtumalle 3000 euron budjetin. Kaksi viikkoa oli lähes olematon aika ideasta toteutukseen. Laajensimme ydinryhmää: Villen sisko Hanna ja vaimoni Noona tulivat järjestelyihin mukaan. Myös muita ystäviä tuli auttamaan. Ohjelmasuunnittelu, esiintyjistä sopiminen, viestintä, sähköt, äänentoisto, ohjelman koordinointi, myyntipaikat, luvat, yritysyhteistyö, myyntipaikat ja vakuutukset piti hoitaa kuntoon.
Media huomioi tapahtuman ja kiinnostus lisääntyi. Esimerkiksi veneseurat tulivat mukaan veneiden valaisemisella. Haasteita riitti: edeltävänä yönä syysmyrsky riehui satamassa. Tuuli kaatoi viritettyjä valoja ja katkaisi sähköjä. Pimeässä, kiireessä ja vesisateessa tuli hetken epäilys tuleeko ihmisiä paikalle – onko koko tapahtuma täysi floppi?
Seuraavana aamuna sää tyyntyi ja ilma oli poikkeuksellisen lämmin, noin 20 astetta. Jo alkuillasta satama oli täynnä ihmisiä. Ilta oli menestys – tulet loimusivat, ohjelmat vetivät yleisöä ja jopa EU:n ulkoministeri Javier Solana tanssi torilla ulkoministeriristeilyn saavuttua satamaan.
Järjestimme tapahtumaa talkoilla kolme vuotta ja sovimme sen jälkeen, että Lappeenrannan kaupunki ottaa tapahtuman hoitaakseen. Nyt Sataman Valot on vakiintunut ja syksyllä se järjestetään jo 21. kerran. Kaupunki ja yhteistyökumppanit ovat kehittäneet perinnettä hienosti.
Lappeenrannan elävöittämiseksi tarvitaan jatkossakin uusia ideoita ja yhteisöllistä tekemistä. Kaupungilla on suuri merkitys elävän tapahtumakaupungin kehittämisessä.